Wesprzyj

1,5% procent

Logo akcji 1,5%

Opublikowaliśmy sprawozdania za rok 2018!11 czerwca 2019 Bez kategorii

Z przyjemnością informujemy, że na stronie Dokumenty opublikowaliśmy sprawozdania fundacji Nowoczesna Polska za rok 2018.

Poprzedni rok był dla nas czasem wytężonej pracy i wielu starań – był to ostatni rok realizacji ogromnego, wieloletniego projektu „Cybernauci”. Zaangażowaliśmy kilkadziesiąt osób w realizację szkoleń na temat bezpiecznego korzystania z internetu dla nauczycieli, uczniów i rodziców. Przez ponad 3 lata dotarliśmy do 85 tysięcy osób z ponad 1700 szkół w całej Polsce. Serdecznie dziękujemy wszystkim naszym trenerkom i trenerom oraz zespołowi projektu za cały włożony wysiłek w realizację działań. To było duże i odpowiedzialne zadanie, które zakończyło się pełnym sukcesem!

W tym samym czasie prowadziliśmy też inne projekty z zakresu edukacji medialnej, a także rozwijaliśmy bibliotekę Wolne Lektury, z której obecnie korzysta już ponad 4,5 mln użytkowników. Ogromnym sukcesem okazał się też konkurs „#cojaczytam”, w którym wzięło udział 1065 uczniów i uczennic ze 185 szkół i bibliotek publicznych w całej Polsce.

Jednocześnie patrzymy już w przyszłość. W fundacji zamierzamy skupić się teraz na dwóch projektach. Olimpiada Cyfrowa ma już trzy lata i stała się najważniejszym konkursem kompetencji cyfrowych w Polsce. Udało się także obudować ją całym programem edukacyjnym – a nie powiedzieliśmy jeszcze naszego ostatniego słowa!

Z kolei Wolne Lektury czeka największa rewolucja od dekady: nasza nowa aplikacja mobilna i plan działania pomogą zbudować społeczność wokół biblioteki internetowej. Powołujemy do życia Towarzystwo Przyjaciół Wolnych Lektur i ogromnie liczymy na spotkanie z Wami. Nieustająco pracujemy nad tym, żeby dostarczać Wam kolejne wolne lektury: tak klasyczne, jak i współczesne. Tych ostatnich będzie coraz więcej!

A wszystkie te działania będziemy od teraz prowadzić pod okiem powiększonego, już trzyosobowego, zarządu fundacji. Wierzymy, że dzięki tej zmianie oraz mocnemu i doświadczonemu zespołowi, będziemy mogli dalej efektywnie rozwijać naszą działalność i trzymać obrany kierunek.

Jarosław Lipszyc
prezes fundacji Nowoczesna Polska